Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο εκβιαστής

 

Ο αναντικατάστατος υπάλληλος


Για κάποιον υπάλληλο, που ήταν πολύ καιρό στην ίδια υπηρεσία, ο κύριος Κ. άκουσε να διατυπώνουν τον εξής έπαινο: ο υπάλληλος ήταν τόσο καλός, που ήταν αναντικατάστατος.
«Τι θα πει αναντικατάστατος;», ρώτησε εκνευρισμένος ο κύριος Κ.
«Θα πει ότι η υπηρεσία δε λειτουργεί χωρίς αυτόν», είπαν οι υμνητές του.
«Μα πώς μπορεί να ‘ναι καλός υπάλληλος, αν η υπηρεσία δε λειτουργεί χωρίς αυτόν;», είπε ο κύριος Κ. «Έχει χρόνια σ’ αυτή την υπηρεσία, και θα μπορούσε να την οργανώσει τόσο καλά, ώστε να μην είναι πια αναντικατάστατος. Και τι έκανε τόσον καιρό; Να σας πω εγώ: εκβιασμό έκανε!»

Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ιστορίες του κ. Κόϋνερ»

Πηγή  


Theodosia είπε...
Το ίδιο κάνουν κυβερνήσεις, εκκλησίες, εταιρίες, παπάδες, δικηγόροι, σύμβουλοι επιχηρείσεων, γιατροί, σύζυγοι... και τελος δεν έχει η λίστα.. αλλά όλοι μα όλοι οι αναντικατάστατοι πάνε στα νεκροταφεία και εξαφανίζονται στην τροχιά του χρόνου. Αντίθετα οι άνθρωποι της Γνώσης δεν θα πουν ποτέ και για κανέναν αυτή την λέξη, ούτε θα την δεχτούν για τον εαυτό τους. Αλλά κάνουν τα πάντα για να πάψουν οι υπόλοιποι να εξαρτώνται από αυθρεντίες κάθε είδους. Αυτοί είναι οι σοφοί που αναφέρουμε, σαν τον Μπεχτ, τον Σιντάρτα, τον Λαο, τον Ραιχ, τον Νίτσε.... Καλημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου